Субота, 27.04.2024, 06:35
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти Костопільської 
          районної державної адміністрації

Категорії розділу
2010 [1]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Педагогічний міст » 2010

Педагогічний міст між освітянами Костопільського та Сарненського районів

Відомий педагог В.О.Сухомлинський вишукано сказав про вчителя: «Учитель – це перший, а потім головний світоч в інтелектуальному житті школяра, і він пробуджує в дитині жадобу до знань, повагу до науки, культури, освіти.» Але для цього духовний наставник має навчатися постійно, встигаючи за калейдоскопом змін. Адже сучасне  динамічне життя поставило перед школою надзавдання – віднайти і запровадити в навчальний процес адекватні вимогам часу методи, прийоми, форми. Відповіддю на цей заклик стало проведення в районі педагогічного мосту учителів зарубіжної літератури з теми «Впровадження інноваційних технологій у навчально – виховний процес із зарубіжної літератури як шлях формування творчої особистості». Відкриваючи семінар, завідувач кафедри методики  та змісту соціогуманітарної освіти Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти В. Лавренчук наголосив на тому, що у сучасному світі, як ніколи раніше, єдину можливість встигнути за калейдоскопом змін у світі дає дитині справжня творча адаптація до умов соціуму. І педагог, як ніхто інший, повинен забезпечити умови для самореалізації потенціальних можливостей та інтересів своїх вихованців. Тому особливого значення в сьогоднішніх реаліях набуває інноваційна діяльність.

Гарним початком у роботі педагогічного мосту між учителями Сарненського та Костопільського районів  були слова – вітання завідувача райметодкабінету відділу освіти Костопільської  райдержадміністрації Н.Беляновської, яка  не тільки розповіла про пріоритетні напрямки розвитку освіти в Костопільському районі,  а й підготувала слайд -  презентацію з теми «Організація науково – методичної роботи з педагогами району як шлях формування професійних компетенцій конкурентноспроможного вчителя».

Цікаво і змістовно була представлена  слайд – презентація В.Шарапи, методиста райметодкабінету, з теми «Інноваційні підходи до організації методичної роботи із учителями зарубіжної літератури в контексті роботи з обдарованими дітьми». Гарною родзинкою заходу був фільм «Творчий зорепад».

Методична робота є дієвою і в закладах освіти. Система її спрямована на формування педагогічної культури вчителя, продумування нових педагогічних ідей, технологій узагальнення і поширення педагогічного досвіду. Яскравим прикладом її результативності є проведення заходу у загальноосвітній школі  №5 м. Костополя « Творчий портрет учителів зарубіжної літератури ».

Свої методичні скарбнички презентували Зінчук Ірина Григорівна, Ігнатюк Надія Іванівна, учителі Злазненського НВК, Чудовець Валентина Степанівна, учитель Дюксинської ЗОШ. Словесники мали можливість переглянути фрагменти уроків за оповіданням М.Шолохова «Доля людини», новелою О.Генрі «Останній листок». Насиченістю різноманітними видами робіт, світоглядністю порушених проблем, шляхами їх вирішення вирізнялися уроки вчителів. Словесники зуміли об’єднати як літературознавчі, так художньо – мистецькі матеріали, використовуючи для цього  відповідні стратегії критичного мислення, інтерактивні прийоми, інтегровані технології і не                  « загубивши» при цьому індивідуальності учня.

Літературна освіта, всебічний розвиток учнів не може здійснюватися за рахунок уроку, тут на допомогу приходить позакласна робота. У полоні слова, музики, співу, танцю перебували учасники мосту на театральному дійстві  «Крихітка Цахес». Вихованці Намозової Л.Ф., учителя зарубіжної літератури ЗОШ № 4 м. Костополя, приємно здивували всіх майстерним виконанням ролей,  гарним декламуванням епізодів із твору, вишуканим танцем та цирковим номером. Свято було оповите серпанком ніжності, таємничості, романтичності.

Учасників педагогічного мосту щиро вітала Дітлашок З.А., директор Будинку школярів та юнацтва м. Костополя, яка розповіла про систему роботи закладу з обдарованими дітьми. Цей захід став яскравою ілюстрацією до вислову: «У кожній людині є сонце – тільки дай йому світити.»

Підсумки роботи семінару було підведено начальником відділу освіти Костопільської райдержадміністрації Новак Л.П., яка розставила акценти щодо впровадження інноваційних технологій навчання у практику діяльності учителів зарубіжної літератури з метою формування творчої особистості.

Учасники зустрічі  були задоволені побаченим в рамках програми педагогічного мосту, про що свідчать анкети-відлуння колег Сарненського району.

 

 

 

Категорія: 2010 | Додав: Gembel (28.01.2010)
Переглядів: 959 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Друзі сайту

Форма входу